AIA Headquarters

2009 - 2014 (study) | Washington, DC

  • AIA Headquarters AIA Headquarters
  • AIA Headquarters Entry
  • AIA Headquarters Conference room
  • AIA Headquarters Natural ventilation diagram

STUDIOS was recognized by their peers for design leadership with the award of a study for the renovation of the American Institute of Architects’ Headquarters in Washington, DC. The renovation will play a significant role in achieving the AIA’s commitment to the environment with a strategy to achieve carbon neutralilty by 2030. The renovation study reduced the building’s carbon-based energy consumption by at least 60%. This aggressive energy reduction required the use of passive strategies such as natural ventilation and daylighting. Both were accomplished through three vertical light and air shafts through the building. The energy reduction required the manipulation of the building envelope to make it more efficient, including operable, heat reflective glass and solar. Rainwater collected from the roof is used to flush toilets and for landscape irrigation.

The project study targeted LEED Platinum certification and four globes under the Green Globes rating system. Due to the level of innovation, the design study process involved numerous presentations to community groups and District agencies including the Commission of Fine Arts, Office of Planning, and the Zoning Commission. Once completed, the new AIA Headquarters will demonstrate how a significant twentieth century modern building can be renovated, preserved, and renewed sustainably.