Bouygues Immobilier Headquarters

2009 | Issy-les-Moulineaux, France

  • Bouygues Immobilier Headquarters Board room © Eric Laignel
  • Bouygues Immobilier Headquarters VIP lounge in the mezzanine © Eric Laignel
  • Bouygues Immobilier Headquarters Executive dining room © Eric Laignel
  • Bouygues Immobilier Headquarters Open space © Eric Laignel
  • Bouygues Immobilier Headquarters Small one-to-one meeting room © Eric Laignel
  • Bouygues Immobilier Headquarters Lift landing © Eric Laignel

Bouygues Immobilier asked STUDIOS Architecture to create and develop the interior design of their new headquarters located in Issy-les-Moulineaux, Paris. The 57,000-square-foot project is located in a seven-story building, with a mezzanine on the top floor, and is part of the “Ilôt 15” office development designed by Atelier Christian de Porzamparc. Named “Galeo” by its occupiers, the building is unusual in its architecture and stands as an important beacon to the entrance into Paris.

By entrusting the interior design to STUDIOS Architecture, Bouygues Immobilier wished to create an innovative workplace, in line with the evolution of the firm, and make it a showcase of the company’s values. The design was based on transparency, communication and the environmental responsibility of developers. To accompany this wish, STUDIOS designed a series of innovative spaces such as the “one-to-one” meeting rooms and the “phone boxes” located on each floor, as well as a cafeteria and informal meeting area on the first floor to encourage interaction between members of staff.

The project follows the principles of the French sustainable design certification of “Haute Qualité Environnementale” and has thus influenced the choice of materials. STUDIOS illustrated this approach by proposing the symbolic structure of the tree. It’s trunk, the building’s core covered in wood, creates a vertical link between each floor and then spreads out at its peak over the boardroom and reception areas.

Articles

  • Walk the Walk

    Interior Design Magazine, May 2010