White Parc

2014 | Villennes-sur-Seine, France

  • White Parc Façade © Fernando Urquijo
  • White Parc Panoramic view © Fernando Urquijo
  • White Parc Façade and hood © Fernando Urquijo
  • White Parc Façade and hood © Fernando Urquijo
  • White Parc Façade and hood © Fernando Urquijo
  • White Parc View from the highway by night © Fernando Urquijo
  • White Parc Detail of the hood © Fernando Urquijo
  • White Parc Detail of the hood © Fernando Urquijo
  • White Parc Detail of the hood © Fernando Urquijo
  • White Parc Detail of the hood © Fernando Urquijo

CODIC developed, in partnership with the site owner OPTIONS, a retail park consisting of two buildings measuring 9 000 m² and 3 000 m² and bordering the A13 motorway at Villennes-sur-Seine. This retail park is an extension to an important commercial zone that stretches on both sides of the D45 road.

The architectural challenge was to create a strong and visible signal along the motorway as well as between the numerous buildings bordering the D45.

The buildings are easily distinguishable by their considerable height of 8,50 metres and by the undulating hood that shelters the shop fronts. The long stretch of glass of the main façade overlooks a spacious visitor car park which can accommodate 415 vehicles.

STUDIOS’s design transcends the basic conventional language of traditional shopping centres to create an architectural beacon and a sense of destination. The proportions, curves, materials and colours, as well as three distinctive façades, contribute to the strong identity of the buildings and include:
• an undulating hood of iridescent aluminium composite panels overlooks the buildings
• a primary polycarbonate band that allows natural light to permeate through to the interior spaces
• a secondary band of structured wood that acts as a support for the signage and brings homogeneity throughout.

Particular attention was given to the legibility of the signage from the motorway: a bright Plexiglas band backlit by colour-changing LEDs echoes the undulations of the hood and communicates the brand names present in the retail park.

The project includes a 3 000 m² green roof as well as photovoltaic panels covering an area of 500 m². The parking spaces and surrounding embankment were planted with native shrubs and trees.