Computer History Museum (Formerly SGI)

1994 | Mountain View, CA

  • Computer History Museum (Formerly SGI) Entry at Night Photo: Paul Warchol
  • Computer History Museum (Formerly SGI) Entryway Photo: Paul Warchol
  • Computer History Museum (Formerly SGI) Exterior View Photo: Paul Warchol
  • Computer History Museum (Formerly SGI) Courtyard Photo: Paul Warchol

Silicon Graphics, Inc. (SGI) requested that STUDIOS create a building with an architectural presence. They chose a highly visible site in the heart of Silicon Valley which is seen by thousands of travelers every day.

SGI wanted a building that articulated openness and accessibility to the community at large. The project accomplishes this goal on several levels. The multi-faceted ground level facade addresses the passerby and captures their interest in a way larger, more generic structures do not. The freeway driver also catches a high-speed glimpse of the building’s interior via a glazed “bay window” with shading that is operable from within. At the north end of the building, the main entry is a clear glass vitrine that allow the activity within to project outside on a macro scale.

This building currently houses the Computer History Museum.

Awards

  • 1995

    AIA California Council Merit Award

  • 1995

    AIA Santa Clara Valley Honor Award

  • 1995

    Gold Nugget Merit Award