Cornerstone Research

2012 | San Francisco, CA

  • Cornerstone Research Reception with View into Training Room Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Reception Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Open Work Area Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Lounge Adjacent to Open Work Area Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Training Room Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Break Area Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Break Area Photo: Sharon Risedorph
  • Cornerstone Research Collaborative Area Photo: Sharon Risedorph

Cornerstone Research asked STUDIOS to design their new offices on the 20th and 21st floors of San Francisco’s Two Embarcadero Center. The economic and financial consulting firm provides research, analysis and expert testimony to attorneys in all phases of commercial litigation and regulatory proceedings.

The program includes reception, private offices, administrative workstations, and an open plan work area for analysts. A large break area with kitchen and seating for 30 is augmented by four coffee bars spread throughout the space. The main training/conference room provides extensive video conferencing capabilities to facilitate collaboration with the firm’s many national and international clients. Internal collaboration areas with soft seating and flexible, easily moveable furnishings are placed along perimeter windows to allow daylighting and views for all employees.

A primary goal of the project was to increase connectivity across the floor and collaboration amongst the staff. We achieved this through a clear organization of the plan, and by locating wide and open circulation paths of connection from north to south. To foster interaction, we strategically located communal spaces such as copy rooms, break areas, coffee bars and conference rooms along the circulation paths. We also worked with Cornerstone to move their analysts into a primarily open office environment that enhances collaboration amongst this group.

Cornerstone wanted a timeless and sophisticated design for their new space. In response, we selected neutral colors and textures for permanent surfaces like walls, ceiling and flooring, and brought in livelier colors and patterns through the furnishings.