The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation

Anticipated Completion 2018 | Washington, DC

  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Maloney Hall from Michigan Avenue Photo Courtesy of The Catholic University of America
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Existing building entry
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of proposed building entry
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of restored historic entryway
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Historic photo of auditorium Photo Courtesy of The Catholic University of Americas
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of proposed auditorium
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of circulation and break-out space
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of student break-out space
  • The Catholic University of America, Maloney Hall Renovation Rendering of meeting spaces

In an effort to unify the rapidly growing School of Business and Economics, The Catholic University of America chose to revitalize a vacant campus building into a premier academic building. Built in 1917, Maloney Hall is a prominent historic building on the campus and served as the former home of the Chemistry Department. The four-story structure is approximately 62,000 sf, including the “English” basement and auditorium. Sited on the edge of campus alongside a major commuter route, STUDIOS had the opportunity to create a gateway into the campus and move the primary building entry internal to the campus off of a new entry plaza.

Over time the building had undergone several renovations, compromising the historic character of the building. STUDIOS design restored these elements to their former glory and seamlessly incorporated technology to support the mission of the school. The exterior envelope of the building underwent a complete historic restoration, including window and roof replacement. A sleek glass entry vestibule was created at the new entry within an existing limestone opening. New dormers were added to expand the attic space, making a unique setting for staff offices.

Aspirational classrooms, entrepreneurial and innovation labs, faculty and staff offices, and collaboration spaces were created by leveraging the existing bones of the building. The project is targeting LEED Gold certification with sustainable elements including an extensive rainwater recovery system, use of certified wood, and bountiful daylighting throughout the project.