Dexia

2007 | Paris La Défense, France

  • Dexia Top floor VIP reception waiting area Photo: Luc Boegly
  • Dexia Top floor corridor Photo: Luc Boegly
  • Dexia Waiting area on executive floor Photo: Luc Boegly
  • Dexia Board room Photo: Luc Boegly
  • Dexia Top floor multipurpose room Photo: Luc Boegly
  • Dexia Cafeteria Photo: Luc Boegly

In a move motivated by the need to modernize their offices and a desire to regroup several of its entities that were dispersed over several different Parisian sites, the Dexia Crédit Local Group selected and purchased the modern CBX Tower located at La Défense, developed by Tishman Speyer Properties. Having assisted Tishman Speyer in the commercialization of the CBX tower (which included the design of the marketing suite), STUDIOS was selected by the Dexia group to design the interiors of the new headquarters building.

STUDIOS assisted in the detailed programming and space planning for over 1300 work stations spread over more than 20 floors. The office floors are conceived to optimize the penetration of natural light to the work stations, with meeting rooms and support spaces located next to the core. A partition system with wood door systems contrasts rhythmically with etched glass walls and defines the layout of a typical office floor.

STUDIOS reworked the restaurant and cafeteria space to allow for a perfect compatibility with the needs of the restaurant service company, while improving the acoustical and environmental ambiance of the dining spaces.

The 31st and uppermost floor was designed as a client reception floor, with a spectacular double height space outfitted with tall mobile partitions allowing for a variety of configurations. Using an elegant palette of warm woods, wool filled translucent glass panels, and dark metal composite panels, STUDIOS created a subtle and elegant environment for receiving clients. A gallery was created as an interstitial transition space between the open and light double height space and the circulation and VIP spaces. Randomly place vertical lights punctuate the higher reaches of this space, in a playful counterpoint to the sober and geometric glass and metal composite paneled walls.