Evergreen Branch Library

2006 | San Jose, CA

  • Evergreen Branch Library Living Room at Night Photo: Tim Griffith
  • Evergreen Branch Library Main Entrance Photo: Tim Griffith
  • Evergreen Branch Library Exterior View Photo: Tim Griffith
  • Evergreen Branch Library Signage Photo: Tim Griffith
  • Evergreen Branch Library Children's Section Photo: Tim Griffith
  • Evergreen Branch Library The "Living Room" Photo: Tim Griffith

STUDIOS was selected by the City of San Jose to design the Evergreen Library, part of a public bond-funded group of city branch libraries. The architecture of the new one-story library – which is sited adjacent to a public park amid a largely residential area – conveys a distinguished civic presence without disrupting the scale of neighboring structures. A pronounced canopy supported by a large concrete column marks the building’s entryway.

STUDIOS’ concept for the interior spaces draws from retail merchandising display principles and residential design paradigms. The latest releases in technology and literature are showcased in the library’s foyer. A warm, welcoming reading lounge – the “Living Room” – features two fireplaces and looks out onto a small sculpture garden. Wood-slat ceilings bring warmth to the space. Clerestory windows provide diffused natural light, and help to articulate the library as an approachable community destination rather than a traditional “book fortress.”

Articles

  • Booking It

    The Registry