Fondation Louis Vuitton

2014 | Bois de Boulogne, Paris, France

  • Fondation Louis Vuitton A closer look at the central gallery iceberg and its skylight © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton Night view of the north facade from the Jardin d'Acclimatation © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton North facade from the clearing, Jardin d'Acclimatation side © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton The restaurant cone emerging between the glass sails and the icebergs © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton South facade, avenue du Mahatma Gandhi © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton A closer look at the interlaced structures of the glass sails © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton The "stern" of the building at dusk © Fondation Louis Vuitton - Louis-Marie Dauzat
  • Fondation Louis Vuitton South facade: glass sails, Ductal covered icebergs and Rocherons limestone paving © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton Monumental stair connecting the Galleries © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton Illuminated fish installation in the restaurant space © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton Exposition gallery n° 5 lit by a skylight © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton View from below of the skylight in exhibition gallery n° 10 © Rahim Danto Barry
  • Fondation Louis Vuitton 3D model © Digital Project
  • Fondation Louis Vuitton 3D model © Digital Project
  • Fondation Louis Vuitton 3D model © Digital Project
  • Fondation Louis Vuitton 3D model © Digital Project
  • Fondation Louis Vuitton 3D model © Digital Project
  • Fondation Louis Vuitton Site plan

Designed by Frank Gehry to address Bernard Arnault’s desire to showcase the contemporary art collection of the LVMH Group in an exceptional cultural building, the Louis Vuitton Foundation – set on the edge of the ‘Jardin d’Acclimatation’ in Paris – was officially inaugurated on the 20th of October 2014.

The building rests on a reflecting pool into which pours a waterfall. Its sculptural volumes – the icebergs – are wrapped in glass veils floating above terraced gardens and rise majestically through the foliage of the Bois de Boulogne.

It features a dozen exhibition galleries of varying shapes and sizes, as well as a complex modular auditorium allowing for multiple configurations with and without seating. The main hall traverses the building, welcoming the public and guiding visitors to their various destinations: galleries, auditorium, library, restaurant, terraces, etc.

Acting as local architect, STUDIOS was commissioned at the inception of the project to assist Gehry Partners, from the initial sketch phase to the delivery of the building, throughout all the design and construction phases. STUDIOS provided a permanent link between the Design Architect and the numerous different actors involved, whether the Client, the various design and engineering teams or the contractors.

STUDIOS actively participated in the development of the studies, notably through the 3D modeling software Digital Project, and ensured the application of French norms and regulations to obtain the necessary building permits, while preserving the integrity of the design intent.

This highly innovative project required the use of unprecedented management and construction tools and recourse to an extraordinary number of samples, prototypes and ATEX.

The project has furthermore been selected to serve as pilot project in the adaptation of the French HQE sustainable design referential used on commercial buildings to cultural buildings. It is the first project to be certified NF HQE in this category.

Awards

  • 2012

    AIA National BIM Excellence Award won by Gehry Technologies / Gehry Technologies remporte le "BIM Excellence Award" National du AIA


Articles