Googleplex

1997-2000 | Mountain View, CA

  • Googleplex View from the Grounds Photo: Steve Whittaker
  • Googleplex Aerial View of Campus Photo: Proehl Studios
  • Googleplex Campus at Night Photo: Michael O'Callahan
  • Googleplex Courtyard Photo: Richard Barnes
  • Googleplex Skybridge Photo: Richard Barnes
  • Googleplex Nightview Photo: Steve Whittaker
  • Googleplex View of Courtyard and Outdoor Dining Photo: Richard Barnes
  • Googleplex Outside Dining Photo: Tom Fox/SWA Group
  • Googleplex Grounds Photo: Tom Fox/SWA Group

STUDIOS designed this campus—which housed SGI’s corporate headquarters, as well as research and development facilities—to reflect the technology company’s progressive culture and business philosophy. The campus’ four buildings are configured to create internal courtyards, and are connected to one another by glass bridges. The project included office space for engineering and administrative staff, dining facilities, a fitness center, a theater, and a 1,000 car parking structure.

The campus is located near a former Superfund site a short distance from San Francisco Bay. Developed in public-private partnership with the City of Mountain View, the site includes public access trails through its center, as well as an adjacent public park.

The North Charleston Campus is a benchmark for corporate campus design—through the application of urban and academic campus design concepts, this project transformed the notion of the suburban corporate campus.

Proof of the project’s progressive principles came in 2003 when Google took over the campus, which soon became known as the “Googleplex.” More than a decade after the campus was built, leading technology giants still want to work there.

Awards

  • 2001

    AIA Santa Clara Valley, Details Award

  • 2000

    ASLA Centennial Award

  • 1999

    ASLA Centennial Medallion

  • 1998

    City of Mountain View Mayor’s Award

  • 1997

    AIA Santa Clara Honor Award

  • 1997

    IDRC Distinguished Environmental Planning Award


Articles

  • Indelible Architectural Statements

    SPACE Magazine, Hong Kong

  • Lessons Learned: Revisiting Three Major Offices

    Architectural Record