GSA US Forest Service Headquarters

2013 | Washington, DC

  • GSA US Forest Service Headquarters Conference Room Ulf Wallin
  • GSA US Forest Service Headquarters Pantry Ulf Wallin
  • GSA US Forest Service Headquarters Lounge Ulf Wallin
  • GSA US Forest Service Headquarters Multi-Function Ulf Wallin
  • GSA US Forest Service Headquarters Forest Plaza Judy Davis
  • GSA US Forest Service Headquarters Exterior of Historic Building Ulf Wallin
  • GSA US Forest Service Headquarters Floor Plan

STUDIOS was selected by GSA to create a Workplace Strategy to consolidate the US Forest Service (USFS) from four separate locations into a single headquarters on The National Mall in the historic Sidney Yates building located at 14th and Independence Avenue, SW. Following successful completion of the Strategy, STUDIOS was then tasked with designing the workspace through design development for a design-build implementation under a separate contract.

The project’s guiding principles included an increase in teleworking and collaboration, recognition of a diversity of workstyles, integration of greater technology, and incorporating emerging practices. Coupled with these goals were the building renovation issues, which were to implement the project with minimal costs while creating a modern workplace that is attractive to USFS employees in order to foster collaboration and interaction.

The design of the space created a “spine” within each work area that included a variety of meeting spaces, private rooms and collaboration areas. By surrounding the spines with open workstations, STUDIOS re-organized USFS’s 769 employees from 278,792 sf of space into 180,498 sf, an efficiency of 36%.

The project has occurred on a fast-track timeframe with STUDIOS initial engagement for Workplace Strategy beginning in November, 2012 and project move-in December, 2013.