Inverness Residence

2004-2006 | Inverness, CA

  • Inverness Residence Hillside View Photo: Tim Griffith
  • Inverness Residence Hillside View Photo: Tim Griffith
  • Inverness Residence View of Floating Deck Photo: Tim Griffith
  • Inverness Residence Floating Deck Photo: Tim Griffith
  • Inverness Residence Entryway Photo: Michael O'Callahan
  • Inverness Residence Main Entryway Photo: Michael O'Callahan
  • Inverness Residence Living Room Photo: Michael O'Callahan
  • Inverness Residence View of Living Room Photo: Michael O'Callahan

This private residence is located on a steeply sloped, heavily forested site just 400 feet from Tomales Bay on California’s Point Reyes National Seashore, an area known for its cool, seaside woodlands and dairy farms. The wooded site and its neighboring historic rural buildings inspired STUDIOS’ design concept for this house of dichotomies, which appears at once as a wood cabin to its immediate neighbors, and as a glass and steel tree house on stilts facing the down-slope view of the Bay. Wooden decks and an enclosed glass dining area thrust out from the base shed and appear to float amongst the trees. Strong, earthy materials were selected to stand up to the harsh coastal elements and to respond to the dynamics of the steep site. Concrete walls inside and out anchor the building. An eroded wooden shell encloses the space and positions the open, glazed steel skeleton.

An ensemble of garden walls, decks, the garage and gate house engage the site, forming an outdoor compound.