Jazz Pharmaceuticals

2017 | Palo Alto, CA

  • Jazz Pharmaceuticals Double height lobby with grand stair. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Prefunction area for conference center. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Main break area. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Central courtyard. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Lounge area alongside private office. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Open work area. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Phone rooms. Photo: Jasper Sanidad
  • Jazz Pharmaceuticals Reception. Photo: Jasper Sanidad

Cloistered in private offices spread out across multiple buildings, Jazz Pharmaceuticals realized it had to make big changes to meet the company’s goal of bringing everyone together as “One Jazz”.  They selected a new home in Palo Alto’s distinguished Stanford Research Park and asked STUDIOS to help create an open and collaborative environment that will allow them to better serve their clients, many of whom are struggling with life-threatening diseases.

Using the large central courtyard as a focal point, we gathered open work and teaming areas around the interior while placing glass-fronted private offices along the perimeter, allowing for abundant natural light and uninterrupted views across the two wings of the building. Comfortable furniture and AV capabilities make the courtyard a welcome outdoor work area in Palo Alto’s year-round mild climate. A Nana Wall in the main break area opens out onto the courtyard, providing an indoor/outdoor space for large gatherings or individual relaxation.

The double-height lobby and reception feature a grand connecting stair and a large wall graphic that pays tribute to the people who have been helped by the drugs Jazz has brought to market. The adjacent conference center includes a lounge-like pre-function area to support a variety of meetings and events.

Meeting rooms and break out spaces are strategically placed within the open work areas, forming a series of communities or “rooms” across the floor. By working directly with staff to address workstation privacy and storage needs – including furniture mockups that employees could test out – and increasing the number of phone and huddle rooms, we were able to reduce the number of private offices by more than 60%.

The company name was inspired by the exploration and collaborative spirit of Jazz musicians. The musical theme is integrated throughout the space: meeting rooms are named after famous musicians; graphics, wall coverings, and materials depict musical notes and instruments; and the main break room features a piano for spontaneous performances.