Lotus Centre

2012 | Pudong - Shanghai, China

  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre External view Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Office building Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Cultural center Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip
  • Lotus Centre Photo: Kerun Ip

The Lotus Centre encompasses 645,000 sf of office, retail, and civic space geared toward designers and artists, with an additional 50,000 sf of cultural space (including a permanent collection museum, and temporary and installation galleries) and a café and restaurant/bar on the roof level. The project anchors the north end of this prospering city’s new culture zone, complementing the city’s cultural program. Framing the canal views, the perimeter office building surrounds the new grand cultural center.

Emulating a lotus flower, the circular shape building has a double skin of glass, in addition a series of five translucent “petals” surround the building, intended to provide shade throughout the day. At dusk, the petals can be utilized as projection screens, receiving lit images from external projectors. The result is a glowing flower along the new river edge.

The project is equivalent to the US LEED® Gold.

STUDIOS collaborated with Joseph Wong Design Associates on this project.