Loxam

2008 | Paris, France

  • Loxam Waiting Area Photo: Luc Boegly
  • Loxam Reception Waiting Area Photo: Luc Boegly
  • Loxam Boardroom Photo: Luc Boegly
  • Loxam Auditorium Photo: Luc Boegly
  • Loxam Hallway View from Stairs Photo: Luc Boegly
  • Loxam Branding Photo: Luc Boegly

Loxam chose to install its new European headquarters over five floors in the “Immeuble Bleu,” a 1970s building entirely renovated by STUDIOS Architecture and strategically located at the Porte Maillot in Paris.

One side of the large entrance hall opens into a showroom that looks out onto the Porte Maillot. On the other side there are large meeting rooms shared with the other tenants as well as a private amphitheater with 83 seats, created to serve as a conference center, which makes optimal use of a very low-ceiling and otherwise unpractical space.

The floor plates, essentially open-plan workstations are laid out around the periphery of the building facade offering views and natural daylight to all. Meeting rooms, break out areas and support areas are all located around the core of the building and make use of the company’s corporate color, red, along with a warm grey.

The eighth floor has a floor to ceiling height of 4,50 meters and includes two internal patios. The partitions offer light and transparency, interrupted only by the full wall of the board room which is covered by chain-mail kakemonos. The board room walls are clad with aluminum paneling and have Mikado ceiling light spanning the full length of the room.