National Semiconductor Corporate Building

2002 | Santa Clara, CA

  • National Semiconductor Corporate Building Street View Photo: Mark Luthringer
  • National Semiconductor Corporate Building Main Entry Photo: Mark Luthringer
  • National Semiconductor Corporate Building Glass Stair Photo: Mark Luthringer
  • National Semiconductor Corporate Building Courtyard View Photo: Mark Luthringer
  • National Semiconductor Corporate Building Atrium Photo: Mark Luthringer

National Semiconductor asked STUDIOS to design a new corporate building to serve as the gateway to their Santa Clara campus. The building’s glass and metal curtainwall and double-height windows—as well as a landscaped entry plaza with a water feature—communicate its role as the administrative center of the campus, and distinguish it from the surrounding tilt-up structures. The third-story trellis along the southern facade serves as an entry marker for the building. Daylight feeds into interior spaces through a saw tooth skylight that runs the length of the building from north to south.

An arc-shaped cutout at the northern facade creates a circular courtyard, offering an intimate environment suitable for outdoor meetings and informal gatherings, and providing a link to the rest of the campus.

The two- and three-story building features private and open plan offices, several large conference rooms, senior executive offices, and a large atrium space that serves as a gathering area for employees and guests.