SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building

2013 (design), 2015 (construction) | Menlo Park, CA

  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Front Entrance Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Lobby Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Seating Area Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Workstations Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Corner Office Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Private Offices Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building Auditorium Photo: Michael O'Callahan
  • SLAC National Accelerator Laboratory, Science and User Support Building East Elevation with Patio Photo: Michael O'Callahan

STUDIOS designed the Science and User Support Building (SUSB), the new 65,000 GSF administration and visitors’ building on the Stanford Linear Accelerator Campus. Funded by the Department of Energy and operated by Stanford University, the campus represents the nexus of the nation’s leadership in research, development of new technologies, and collaboration with the world’s greatest thinkers. The campus is focused around the world’s longest linear accelerator, housed in a two-mile long structure. To date, six resident scientists have received Nobel prizes for their research while at SLAC, and the new SUSB project is part of the organization’s mission to continue their collaborative excellence into the new millennium.

Acting both as a gateway and a central commons, the new SUSB co-mingles the campus’ key social functions in support of the research. Additionally, the SUSB houses the campus’ only cafeteria and dining commons. A flexible conference center, including a 350-seat auditorium, hosts regular colloquia where campus research scientists gather to share in their latest discoveries. Finally, the SUSB acts as an important Visitor Center, where the greater community can come to learn about the important work and technology being developed here.

The building’s width allows for maximum use of natural daylight and ventilation, minimizing the use of electricity and energy. Operable windows and user controlled ceiling fans are integrated throughout. Exterior sun shade devices double as lit shelves to both reduce heat gain, and increase light penetration, and a series of multiple story spaces create a stack effect, increasing the flow of natural ventilation while reducing the amount of mechanized ventilation.

The project was Design-Build. STUDIOS was Concept Design/Bridging Architect and KMD Architects was the Architect of Record. The contractor was Hensel Phelps.

Awards

  • 2016

    DBIA National Award

  • 2016

    DBIA Regional Award of Merit

  • 2016

    International Partnering Institute (IPI) Diamond Award