UC Santa Barbara Engineering II Building

2010 | Santa Barbara, CA

  • UC Santa Barbara Engineering II Building Exterior at Night Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Exterior Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Exterior Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Exterior Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Exterior Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Glass Detail Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Hallway Photo: Benny Chan / Fotoworks
  • UC Santa Barbara Engineering II Building Classroom Photo: Benny Chan / Fotoworks

“The addition removed a void in space and replaced it with a living, breathing entity, which benefits all around it. It challenged us to look at where new and old can intermingle to provide new uses, new lives, new opportunities and new connections for our campuses.”

– Marc Fisher, Associate Vice Chancellor for Campus Design and Facilities

STUDIOS designed a three-story addition to and a partial renovation of UCSB’s Engineering II Building. The addition houses the campus’ Solid State Lighting and Energy Center, and its faculty and research team.

Like many college campuses, UCSB is facing a growing need for new space. The University is addressing this issue in two key ways—by exploring options to improve their current building stock, and increasing campus density in pre-planned areas. The Engineering II Building addition was conceived and designed to meet both of these goals.

The program for the new space includes a tiered lecture classroom, seminar rooms, research dry labs, a dedicated faculty conference room, academic and research offices, and support and storage areas. The Solid State Lighting and Energy Center program and Materials Department are located on the second and third floors, while the first floor accommodates the Institute for Collaborative Biotechnology and the Chemical Engineering Department. Shuji Nakamura—best known for his revolutionary research in the field of gallium nitride-based electronic materials and LED’s — resides in the new addition.

The new addition fills in the “missing” southwest corner of the existing engineering building, creating an uninterrupted corridor loop around the square building and enclosing the central courtyard. STUDIOS’ design integrates the new and existing structures seamlessly, while enabling the addition to take advantage of both a daylight and ventilation control strategy, thereby establishing the addition’s individual architectural identity.