UCLA Landfair Student Apartments

2014 | Los Angeles, CA

  • UCLA Landfair Student Apartments Eastern Elevation Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Eastern Elevation Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Courtyard at Dusk Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Courtyard Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Courtyard Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Courtyard Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Roof Deck Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments East Elevation at Dusk Photo: Tim Griffith
  • UCLA Landfair Student Apartments Living Room with View into Bedroom Photo: Art Gray
  • UCLA Landfair Student Apartments Courtyard Unit Photo: Art Gray
  • UCLA Landfair Student Apartments Patio Photo: Art Gray
  • UCLA Landfair Student Apartments Bedroom Photo: Art Gray
  • UCLA Landfair Student Apartments Unit Kitchen Photo: Art Gray
  • UCLA Landfair Student Apartments Site Plan

STUDIOS’ design for the new Landfair Student Apartments pays homage to the classic Los Angeles courtyard-housing concept, offering an open and welcoming presence from the street as well as lively communal spaces within. The building is carefully scaled to fit into the north Westwood Village neighborhood, which is composed of fraternities on one side and private residences on the other.

The building includes 184 beds in varying configurations – generally 2 bedroom/4-bed units including kitchen and living room – for occupancy by undergraduate students, as well as below-grade parking.

The two-level courtyard features a variety of community spaces, including a barbecue area with a large family-style wooden table, casual seating areas, and a central stair. Exterior corridors and stairways further activate the space. Unit patios primarily face into the courtyard, and fourth floor roof terraces take advantage of the great views of Westwood and the UCLA campus.

The building integrates simple but highly effective sustainable strategies. For example, the units use flow-through ventilation, drawing from the perimeter and the courtyard, while the exterior corridors require no ventilation. Renewable, durable building materials were incorporated throughout, as well as drought-resistant plant species.

STUDIOS was the executive architect and design architect for this project, in association with Daniel Solomon Design Partners.

Awards

  • 2015

    Westside Urban Forum Award for Multi-Unit Housing