4 Times Square

2018 | New York, NY

  • 4 Times Square "The Green" Features Over 2,200 Plants Across 106 Feet of Floor-to-Ceiling Green Wall © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square "The Treehouse" © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square "The Portal" connects The Foodhall and The Green © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square Dining Room © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square Intimate Banquette Seating © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square The Cafeteria's Signature Bending Glass Partitions © Jeremy Frechette
  • 4 Times Square Bending Glass Partitions © Thomas Minieri
  • 4 Times Square Claus Meyer Managed Food Hall © Thomas Minieri

STUDIOS worked with the Durst Organization to renovate the amenities floor at 4 Times Square, a commercial office tower in Midtown Manhattan, as a way appeal to prospective tenants. The renovation includes a large conference center, food hall, coffee bar, and the preserved Frank Gehry-designed cafeteria, to be used by the tower’s tenants and guests.

We understood from the start the challenge was to reprogram the spaces while respecting the original design. Gehry’s glass curtains and serpentine seating elements remain the centerpiece of the café. A new artisan food hall provides six separate micro-restaurants/kiosks. The renovation drastically increased the access to the food hall from the entry off the elevator lobby from 6’ to over 30’, no longer funneling patrons into the space. The connection between the food hall and café was also enlarged, infusing light and dimensionality of the Gehry glass panels across spaces.

 

To complement the client’s commitment to sustainability and wellness, a more natural palette was introduced, as well as natural elements like a green-wall and green-shelf for growing herbs. Laminate floors replaced the American white oak planks, brown leather serpentine banquette seating and booths were reupholstered in lighter beige tones, and white thermoformed Corian tables replaced the retro-styled yellow dining tables. Booths and tables provide concealed power/USB receptacles for charging devices, allowing the café to serve as another workspace destination for building employees.

A wood-lined portal with varied seating arrangements at the far end of the café opens to The Green, a106-foot long semi-circular room with a floor to ceiling planted green-wall, containing over 2,200 plants representing 12 species and 22 varieties with an integral watering system.

The natural, modern and light-filled spaces bring a new level of hospitality to the tenants of 4 Times Square.

Awards

  • 2019

    Interior Design NYCxDesign // Commercial Amenity Space

  • 2018

    Interior Design Best of Year // Office: Cafeteria