DCNS Campus

2011 (Competition, permit obtained, unbuilt) | Toulon, France

  • DCNS Campus Campus aerial view
  • DCNS Campus Main entrance to the campus
  • DCNS Campus Landscaped central area
  • DCNS Campus Cafeteria
  • DCNS Campus Typical floor plate
  • DCNS Campus Meeting area

STUDIOS teamed up with the developer Bouygues Immobilier in response to a competition launched by DCNS (now Naval Group), world leader in naval defence, for the design of their new corporate R&D campus. On a design level, the project aim was to give a clear image of its tenant, which reflected the company’s values of dynamic innovation and was evocative of the high tech world.
On a functional level, the campus consists of four buildings organized around a central landscaped area that acts as the unifying element of the site. The entrance pavilion also serves as a business centre. The architectural language is drawn from naval vernacular, the buildings evocative of upside down ships that are surrounded by external walkways reminiscent of boat decks.
Each building is composed of highly flexible 18-metre wide floor plates. The facades are designed to be functional, attractive and economical in their construction and maintenance, with full height solar cladding embracing the shapes of the building. The project aim was to seek the French HQE sustainable design certification with a BBC, low energy consumption, label.