Le Jour

2018 | Paris, France

  • Le Jour Building © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Facade © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Terrace on the 6th floor © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Lobby © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Lobby Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Lift Lobby © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Restaurant / Cafe © Baptiste Lobjoy
  • Le Jour Office spaces © Baptiste Lobjoy

The owners of this high-rise building wished to repurpose the ground floor as a public access area (training rooms). A cafeteria, located on the ground floor functions independently. It is designed to provide modular and multipurpose meeting areas, located at either end of the building.

A total surface area of approximately 4,000 m² was added to the existing first five floors as well as to the first underground level.

The building’s extensions was geometrically created by means of a broad curve on the lower floors, thereby creating a thicker building at its base than the existing one. The 5 levels of parking were retained, providing 303 spaces. The building as a whole can be divided into two distinct buildings with independent entrances opening onto two vast lobbies. Each floor can be divided into two units, making it possible to offer wide-ranging modularity in the layout of leased spaces.

To provide more natural light from above, the inter-company restaurant was moved to the first underground level, thereby creating a large void visible from the street. This opening is covered by a broad awning along the street, bordered by a façade, restoring the building to the urban scale.

Emphasis was placed on the thermal and acoustic treatment of the façades, accessibility for persons of reduced mobility and the comfort of users.

Awards

  • 2018

    Pyramide d'Argent, Real Estate Category


Articles