Léo Lagrange Sports Complex

2021 (competition, winning entry) | Val-de-Reuil (France)

  • Léo Lagrange Sports Complex Léo Lagrange Sports Complex
  • Léo Lagrange Sports Complex Forecourt
  • Léo Lagrange Sports Complex Sports hall

The new Léo Lagrange sports complex is part of a larger urban renewal project at a city-wide scale. This structure is destined to be an emblematic and dynamic public building, announcing the upcoming transformation of the neighborhood. The new premices include a sports hall, a dojo, and a hall dedicated to combat sports. They are meant for athletes, but are also intended to become a meeting place and a promenade area for the residents.

The sports halls have been designed to create a visually, acoustically and thermally homogenous ensemble in order to be able to practice any kind of sport in optimum conditions.

The search for a functional articulation of spaces has been our priority in the design concept: this multifunctional equipment is thus perceived as a single entity and not as a discordant assembly of volumes. The main functions are organized in compact areas surrounding two patios and a hall. The spaces are bright and bathed in natural light.

One of the challenges of the project was also to handle the scale difference between the sports complex and houses in the suburban area that do not exceed three levels.

The structure of the building is a laminated wood frame, which gives a warm atmosphere and a feeling of comfort to the premises while being part of an environmental and sustainable approach.