FR

CLIENTOM Metals Pvt. Ltd.

SERVICESMaster Planning, New Construction, Interiors

LOCATIONJaipur, India

SIZE860,000 sq ft

STATUSUnder Construction

CERTIFICATIONIGBC Green Homes Pre-Certification (Platinum targeted)

STUDIOS’ design for the Jaipur Residential Development brings a modern interpretation of traditional materials and residential standards. The unique massing, thoughtful planning, and prominent location on Statue Circle defines this iconic development in the heart of Jaipur.

The Jaipur Residential Development sits on a prominent site adjacent to Statue Circle, a memorial to the city’s founding. STUDIOS finds inspiration from local landmarks, as well as the principles of Vaastu, the ancient Hindu doctrine that describes how the laws of nature affect human dwellings. The site was studied as a grid with specific building functions allocated throughout to achieve a natural balance. The design centers on creating a signature project at the heart of Jaipur using local materials in a modern way within the technical requirements of the site.

Site strategy
Site strategy
Inspiration
Inspiration

The massing of the site is critical to providing the unique residential unit offerings of the development. The sloping cascade of terraces, higher on the northeast and lower on the southwest, faces out toward Statue Circle, following the Vaastu massing hierarchy and access to views. Continuous vertical penetrations and smaller courtyards within the stepped East tower bring daylight and natural ventilation to the interior of each unit.

View of the North facade and entry point at the large opening
View of the North facade and entry point at the large opening

A courtyard, central to each massing scheme that was explored in design, provides a unique entry point to the luxurious development. The North tower cantilevers over the main entry leading to the courtyard, adding drama to the large courtyard. This internal landscape includes a water feature which aids in passive cooling of the entire complex. Surrounding the courtyard and underneath are the five-star amenity spaces for the residents, including a clubhouse with an indoor swimming pool, fitness center and squash courts, in addition to a banquet hall adjacent to the lush landscape of the courtyard.

Squash court
Squash court
Courtyard water feature
Courtyard water feature
Lobby lounge and concierge desk
Lobby lounge and concierge desk
Pool below the courtyard
Pool below the courtyard
Clubhouse lounge
Clubhouse lounge

Weaving the indoor and outdoor environments creates a number of distinctive spaces within the project. Each residence faces both outward towards the city, and inward to private gardens. The units are a mix of three- and four-bedrooms, with triplex, duplex, and single-level configurations providing flexibility for smaller or extended families.

Unit internal courtyard and lightwell
Unit internal courtyard and lightwell
Construction photo of courtyard
Construction photo of courtyard
Construction photo view to entry cutout in north facade
Construction photo view to entry cutout in north facade