CLIENTJamestown Properties

SERVICESMaster Planning, Building Renovation, Interiors

LOCATIONArlington, VA

SIZE770,000 sq ft

STATUSCompleted 2018

CERTIFICATIONLEED Silver®

STUDIOS worked with Jamestown to transform the former National Science Foundation Headquarters site into a vibrant mixed-use destination known as Ballston Exchange (formerly Stafford I & II). The site features a public promenade which connects major transit and retail destinations, and unifies the existing architecture.

Ballston_Carousel-3_Outside.jpg
Ballston_Carousel-3_Outside.jpg
Ballston_Carousel-1_Outside.jpg
Ballston_Carousel-1_Outside.jpg
Lobby
Lobby

The site features a public promenade which connects major transit and retail destinations, and unifies the existing architecture. The building cores were completely redeveloped to support multiple tenants and a full amenities package that make public areas an extension of the workplace.

The work included masterplanning the site for change of use through Arlington County’s 4.1 process, retail placemaking and façade renovations, a feature corner building addition, interior design for all public amenity and lobby spaces, and a major overhaul of MEP systems.

Although home to many popular retailers and private offices, sustainability and energy efficiency is a huge component to its success. Not only is it equipped with a green roof with a terrace overlooking the main streets, but Jamestown also reused over 90% of the building surface area as well as displaced over 93% of construction from the landfill. Ballston Exchange earned LEED Silver certification, making it the first office building in the state of Virginia to certify using the LEED v4 Building Design + Construction green building rating system from the U.S. Green Building Council (USGBC).

Terrace
Terrace

“Ballston Exchange is a prime example of how the innovative work of project teams can create local solutions that contribute to making a global difference.”

Mahesh Ramanujam - President and CEO, USGBC

Atrium
Atrium
Workspace Lounge
Workspace Lounge

PHOTOGRAPHYJudy Davis

© 2022 STUDIOS Architecture