FR

CLIENTJardin d’Acclimatation

SERVICESBuilding Renovation, Interiors

LOCATIONBois de Boulogne, Paris, France

SIZE2,000 m² / 21,525 sq ft

STATUSCompleted 2018

During the renovation of the Jardin d’Acclimatation, the LVMH group and Compagnie des Alpes hired STUDIOS to create a new space for the site’s teams.

The architectural intention was for the new construction to blend into its surroundings, a historically significant garden created by Napoleon III. A harmonious wood and glass composition with larch siding, glass facades equipped with Accoya louvers and a green roof, the resulting structure is a perfect fit for the gardens.

East facade
East facade
East North facade
East North facade
North facade
North facade
South facade
South facade
Aerial view with Fondation Louis Vuitton
Aerial view with Fondation Louis Vuitton
Entrance
Entrance
Reception desk
Reception desk
Conference room
Conference room

Larch was used to integrate the building into its natural environment while also responding to time constraints: the site had to be completed within only six months. The structural framework, wall panels and siding were factory-manufactured and quickly assembled on-site.

The use of bio-based materials and the implementation of certain technical solutions also demonstrated STUDIOS’ ongoing commitment to sustainable, virtuous architecture.

“Given its exceptional setting, this technical facility required great discretion. The choice of materials was governed by a desire to blend into the environment in a harmonious, sustainable fashion.”

James Cowey, STUDIOS Architecture

The wood structure was assembled with unprecedented speed and discreetly integrated into its surroundings.

A major element in the construction, wood is also highlighted within. Designed using warm materials, with a focus on energy efficiency and the comfort of users, Boréal is a three-level structure housing technical facilities, offices and common areas for the site’s operational staff.

Distributed around a large skylighted stairwell, the different spaces communicate between themselves and the outdoors.

Wood is also omnipresent throughout the interior of the building, where exposed cross-laminated timber panels and glued laminated framework bring warmth and harmony to the whole.

Dining Hall
Dining Hall
Location plan
Location plan
Sketched layout plan
Sketched layout plan
3D section view
3D section view
View from boulevard Maurice Barrès, Neuilly
View from boulevard Maurice Barrès, Neuilly
Workshops
Workshops

STUDIOS based the choice of wood for Boréal on specific project requirements and an environmental approach, including a commitment to:

  • Designing a flexible, adaptive construction
  • integrating the building into its environment using a natural material
  • minimizing the project’s carbon footprint
  • implementing a holistic vision of structural elements, details, and furnishings
  • improving the well-being of users through biophilic design
  • respecting time constraints (only six months were allotted for construction)
  • limiting waste production through assembly of prefabricated elements
  • maintaining a level of precision in the building’s structural elements and details
Glass roof
Glass roof
Detail of exterior louvers
Detail of exterior louvers

Awards and Press

PHOTOGRAPHYBaptiste Lobjoy