FR

CLIENTPitch Promotion

SERVICESNew Construction, Building Renovation, Interiors

LOCATIONParis

SIZE25 000 m² / 26,9100 sq ft

STATUSCompleted 2018

CERTIFICATIONBREEAM Very Good, NF HQE™Excellent, Label BBC Effinergie renovation, Label Biodiversity

The original structure was a tall building erected in 1978 that seemed to hover in a lonely fashion above disparate surroundings. Its rigid, angular volumes were overhauled to reintegrate the site into its urban context and make it more accessible, while bringing it up to date.

Facade facing Rue R. Losserand
Facade facing Rue R. Losserand
Le Jour view from the railways
Le Jour view from the railways
Facade facing Rue R. Losserand
Facade facing Rue R. Losserand
New building from Boulevard Brune
New building from Boulevard Brune

A curving, five-floor extension was added to the initial structure to soften its stiff contours and create an intermediate layer so that it may blend in more naturally with the urban landscape.

Renewal of an urban site using curves and transparency.

Existing building
Existing building
Project diagrams
Project diagrams
Site plan
Site plan
New Building (Photo by Baptiste Lobjoy)
New Building (Photo by Baptiste Lobjoy)
Facade close-up (Photo by Baptiste Lobjoy)
Facade close-up (Photo by Baptiste Lobjoy)

The new facades were glazed with clear glass and the resulting structure is filled with light. Its transparency lends it a feeling of lightness better suited to the primarily residential neighborhood.

Courtyard garden view from the 6rth floor terrace (Photo by Baptiste Lobjoy)
Courtyard garden view from the 6rth floor terrace (Photo by Baptiste Lobjoy)
Courtyard garden  (Photo by Cousin-Marsy - Tishman Speyer)
Courtyard garden  (Photo by Cousin-Marsy - Tishman Speyer)

A wide portico connecting the building to the street includes green areas that facilitate a seamless transition between the local neighborhood and Le Jour.

The lobby leads to a shared dining facility in a skylighted space between the street and the building’s courtyard, a café overlooking the city and a courtyard garden.

Lobby (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby, close-up (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby, close-up (Photo by Baptiste Lobjoy)

Raw concrete and refined materials come together to create a bright, timeless atmosphere.

Lobby open on the garden (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby open on the garden (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby and auditorium entrance (Photo by Baptiste Lobjoy)
Lobby and auditorium entrance (Photo by Baptiste Lobjoy)
Reception desk (Photo by Baptiste Lobjoy)
Reception desk (Photo by Baptiste Lobjoy)
Restaurant access (Photo by Baptiste Lobjoy)
Restaurant access (Photo by Baptiste Lobjoy)
Double-height dining facility (Photo by Baptiste Lobjoy)
Double-height dining facility (Photo by Baptiste Lobjoy)
Café (Photo by Baptiste Lobjoy)
Café (Photo by Baptiste Lobjoy)
Elevator lobby (Photo by Baptiste Lobjoy)
Elevator lobby (Photo by Baptiste Lobjoy)
Terrace (Photo by David Cousin-Marsy - Tishman Speyer)
Terrace (Photo by David Cousin-Marsy - Tishman Speyer)
Office floors (Photo by Baptiste Lobjoy)
Office floors (Photo by Baptiste Lobjoy)

The site’s configuration—it can be separated into two buildings with independent entrances and each office floor may be divided into two spaces—makes it highly flexible.

Within, STUDIOS revisited main circulation paths to optimize space and flow and created large areas that can easily adapt to the evolving needs of future occupants.

Three terraces were built on the roofs of the extension and operational facilities on the fourteenth floor were converted into a magnificent lounge that opens out onto a terrace overlooking the skies of Paris.

Awards and Press

  • 2018, Pyramide d’Argent 6 Catégorie Immobilier d’Entreprise —

PHOTOGRAPHYBaptiste Lobjoy and David Cousin-Marsy - Tishman Speyer