FR

CLIENTOreima

SERVICESRenovation

LOCATIONParis, France

SIZE5 500 m² / 59,201 sq ft

STATUSCompleted in 2020

CERTIFICATIONBREEAM Excellent ; BBC Renovation ; HQE Renovation Exceptional

STUDIOS was tasked with the mission of converting a pair of 19th-century buildings into a coherent tertiary-use complex that preserves the site’s architectural heritage.

Given the disparate heights and floors of the two buildings, adaptability of spaces, user comfort and fluid circulation were key priorities. The renovation resulted in brightly lit spaces that offer a maximum of flexibility and are wholly adapted to new usages.

Entrance
Entrance
New lobby
New lobby
Inner courtyard with seating
Inner courtyard with seating
Inner courtyard
Inner courtyard
Inner terrace
Inner terrace
6th floor
6th floor
6th floor
6th floor
Front facade
Front facade

With its large windows, street-facing lobby, terraces and floors flooded with natural light, the new complex fosters dialogue with its surroundings. 

To preserve the site’s architectural heritage, its original roofs, facades, staircases, courtyards, were maintained and restored.

A transparent, coherent complex of historic buildings that fosters dialogue with its urban environment

The renovation focused on functional and spatial flexibility

The core and all technical facilities were moved to provide service to all levels and create large, open, highly flexible office spaces.

The wall between the two buildings was opened up to create connections and facilitate circulation between the different levels.

Office floor
Office floor
Junction between the buildings
Junction between the buildings
Office floor
Office floor
Junction between the buildings
Junction between the buildings
Office floor
Office floor

Transitional stairways were designed to include bleacher seating that make them a central place for encountering and dialoguing with fellow employees.

Bleacher seating in stairways
Bleacher seating in stairways

The modern feeling of the spaces within play off the site’s architectural heritage

The entrance
The entrance

A covered carriage passageway was converted into a large lobby whose windows allow passers-by to see into the building’s green courtyard.

STUDIOS implemented a series of design, construction and material selection processes that allowed it to adapt the 19th-century buildings to today’s environmental requirements. These efforts have been recognized by the HQE Exceptional and BREEAM Excellent certifications and the BBC Effinergie label.

Cross-section (before)
Cross-section (before)
Cross-section (after)
Cross-section (after)
Facade (rendering)
Facade (rendering)